President Donald Trump heeft zaterdag een memorandum getekend dat de hoogste militair van het land en één van de hoogste veiligheidsadvieurs uitsluit van een comité van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.
Het gaat om een comité dat zich bezighoudt met beleidszaken die de nationale veiligheid van de VS raken. Trump heeft zijn politieke strateeg Steve Bannon een vaste plek in dit comité gegeven.
De voorzitter van de Joint Chiefs of Staff (legerleiding) en de Director of National Intelligence (hoge veiligheidsadviseur) mogen alleen aanschuiven bij het comité, als het om zaken gaat waar “hun verantwoordelijkheden en expertise aan de orde komen.”
“De benoeming van Bannon is een radicale breuk met de gebruikelijke inrichting van de Nationale Veiligheidsraad”, zei Republikeinse senator John McCain zondag op CBS. “In mijn ogen is de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff daar onmisbaar”, aldus McCain. “Dus deze reorganisatie is wel een punt van zorg.”
John Bellinger, voorheen juridisch adviseur van de National Security Council (NSC) schreef zaterdag dat de verandering “ongewoon” is. “Tijdens het presidentschap van George W. Bush werd Karl Rove [politiek strateeg] niet uitgenodigd bij bijeenkomsten van de NSC”.
Met zijn permanente toegang tot vergadering van de Nationale Veiligheidsraad staat Bannon onder meer boven CIA-directeur Mike Pompeo, die alleen op uitnodiging mag deelnemen.
De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Bob Gates, die zowel onder Republikeinse presidenten als onder president Obama diende, sprak tegenover ABC van een "grote fout", verwijzend naar de beslissing om de hoogste legerbaas en één van de belangrijkste veiligheidsadviseurs buiten te sluiten.
"Als er méér mensen bij de Nationale Veiligheidsraad komen, is dat geen probleem", zei Gates over Bannons nieuwe rol. "Maar statutair gezien zijn er maar twee echte adviseurs van de Nationale Veiligheidsraad - de Director of National Intelligence en de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff. (...). Als je die twee eruit gooit, maak je een grote fout. Ze brengen allebei een bepaald oordeelsvermogen, perspectief en ervaring mee - daar kan elke president z'n voordeel mee doen, of hij dat nu prettig vindt of niet."